Dobro došli, gost Napravite nalog
Korisničko ime Lozinka:
Sacma, municija ili lovacki patron
(1 pregleda) (1) gost
  • Strana
  • 1
  • 2

TEMA: Sacma, municija ili lovacki patron

Sacma, municija ili lovacki patron

#56 pre 1 godinu, 7 meseci
Posto nam je glavna lovna sezona evo tu pred vratima, dele nas jos nekih osam dana do pocetka lova na nasu najlepsu pticu iz familija koka, a tada pocinje i lov na nase dugouhe trkace. Red bi bio da progovorimo koju rec, koji kalibar, koji lovacki patron koristimo, koji granulaciju sacme i zasto.
Pa evo da pocnem a nadam se da cete se i vi blagovremeno ukljuciti u diskusiju.

Licno vec godinama koristim lovacki patron Nemackog proizvodjaca Rottweil krupnoca sacme od 2,7mm - 3,2mm ,smatram a i pokazalo se godinama u nazad da je ovo sasvim dovoljna krupnoca sacme za lov zeca i fazana u jesenjem lovu. 2,7mm koristim s pocetka sezone jer su dani topliji, vetar sve u zavisnosti divljac nije naplasena pa se ne izvlaci daleko ispred kerova i ne dize se daleko tako da je 2,7mm odlicna krupnoca za bilo koji kalibar od 12-20. 3,2mm koristim od druge polovine novemba ali to sve zavisi i od vremenskih uslova.Vec zadnjih 5-6 godina lovim kalibrom 20-et. i mogu vam reci da je ovo idealan kalibar za lov fazana ,zeca kao i prepelice i jerebice.

Kao sto rekoh Rotweil 20/70 ili 20/76 krupnoca sacme 2,7mm-3,2mm i od prioda kada se lovi i vremenski uslovi.

Pozdrav Goran
  • Goran
  • VAN MREŽE
  • Lovac
  • Poruka: 156
Poslednja izmena: pre 3 meseci od Igorski.

Sacma Municija ili Lovacki Patron

#294 pre 1 godinu, 7 meseci
Posto nam je glavna lovna sezona evo tu pred vratima, dele nas jos nekih osam dana do pocetka lova na nasu najlepsu pticu iz familija koka, a tada pocinje i lov na nase dugouhe trkace. Red bi bio da progovorimo koju rec, koji kalibar, koji lovacki patron koristimo, koji granulaciju sacme i zasto.

Licno vec godinama koristim lovacki patron Nemackog proizvodjaca Rottweil krupnoca sacme od 2,7mm - 3,2mm ,smatram a i pokazalo se godinama u nazad da je ovo sasvim dovoljna krupnoca sacme za lov zeca i fazana u jesenjem lovu. 2,7mm koristim s pocetka sezone jer su dani topliji, vetar sve u zavisnosti divljac nije naplasena pa se ne izvlaci daleko ispred kerova i ne dize se daleko tako da je 2,7mm odlicna krupnoca za bilo koji kalibar od 12-20. 3,2mm koristim od druge polovine novemba ali to sve zavisi i od vremenskih uslova.Vec zadnjih 5-6 godina lovim kalibrom 20-et. i mogu vam reci da je ovo idealan kalibar za lov fazana ,zeca kao i prepelice i jerebice.

Kao sto rekoh Rotweil 20/70 ili 20/76 krupnoca sacme 2,7mm-3,2mm i od prioda kada se lovi i vremenski uslovi.

Pozdrav Goran
  • Goran
  • VAN MREŽE
  • Lovac

#345 pre 1 godinu, 6 meseci
Ja koristim Krusikov specijal 10 i 8,i RC 2 (3.5mm) i prezadovoljan sam,posebno na RC!!Obicno kombinujem,tj desna cev specijal 3mm,a leva RC 3,5mm.Padaju kao kruske
Priroda leci sve...
  • valjevac
  • VAN MREŽE
  • Lovac
  • Poruka: 95

#372 pre 1 godinu, 6 meseci
Moja dobitna kombinacija sto se tice lova na fazana i zeca je sellier-belot (red and black)kartonski za donju cev i M90 sacma 3,00mm 32g,za gornju cev.

Odg: Sacma Municija ili Lovacki Patron

#814 pre 3 meseci
U prilog temi,koja je ako sam dobro razumeo,da li koristiti rucno punjenu municiju ili serijski proizveden lovacki patron,saljem Vam adresu na You tube-u snimka proizvodnje u Belomu u pogonu u Nikincima.Za one koji ne znaju,Nikinci je mesto pored puta Ruma-Sabac,oko 7 km,skretanje kod Hrtkovaca,mad se do nas moze sad doci i preko Budjanovaca,Pecinaca i Brestaca,Subotista...Moj stav po tom pitanju je da svaki lovac koji sam pravi metak mora dobro da pripazi kada laborise metak,jer nezeljene posledice vrebaju (Marfi je neumoljiv),a kod serijske proizvodnje ipak postoji kontrola i u toku proizvodnje i posle u ispitnom tunelu,i na kraju u ovlascenim ustanovama (ZiZ Kragujevac i sl.).
URL adresa je:

#1602 pre 3 nedelja, 6 dana
Goran napisao/la:

Pozdrav Goran

Kolega Gorane, koja je ovo puska i koja je cena?

Pozdrav, Danijel
  • Danijel
  • NA MREŽI
  • Lovac
  • Poruka: 99

#1603 pre 3 nedelja, 6 dana
Puska je Fabarm Axis Al kalibra 20/76 a cena je 2000€
  • Goran
  • VAN MREŽE
  • Lovac

#1604 pre 3 nedelja, 6 dana
Goran napisao/la:
Puska je Fabarm Axis Al kalibra 20/76 a cena je 2000€

E to je vec luksuz
Hvala na odgovoru
  • Danijel
  • NA MREŽI
  • Lovac
  • Poruka: 99

#1605 pre 3 nedelja, 6 dana
Ja bi rekao ljubav prema puskama glatkih cevi.
  • Goran
  • VAN MREŽE
  • Lovac

#1640 pre 3 nedelja, 2 dana
Citam ovu temu u ovom slobodnom vremenu pa da kazem i ja koju..Ne bih se slozio da je kalibar 20/76 a jos manje /70 idealan za lov fazana,zeca i jarebice..mozda nije los za prepelicu ali opet bih prednost dao 12ici..Pre svega zato sto je kalibar 20 igracka i pokusaj kopije engleskog dzentlmenstva...a kome smeta tezina puske moze da se prebaci da igra sah ili domine jer su lakse od sahovskih figura..glavna prednost 12ice po meni je sirina sacmenog snopa pogotovu od kada imamo izmenljive cokove kod cilindra ili 1/4 za prvu cev...Sto se tice krupnoce sacme koristim 2,9mm i 3,5 mm..3,5mm je mozda malo vise za jesenji lov ali nije previse...konkretno municija koju ja koristim je RC oba patrona RC4 CACCIA i to prvi fibre 2.9mm zuta patrona a drugi sa korpicom..crna patrona 3.5mm..oba po 35 grama,i retko se desava da pucam i drugi metak..ovaj FIBRE je pun pogodak za jesenji lov...
  • sabatti
  • VAN MREŽE
  • Lovac
  • Poruka: 363

#1642 pre 3 nedelja, 1 dan
Necu te puno demantovati recima demantova cu te cistim primerom da ne igra ulogu kalibar vec vestina.
Vidi prijatelju posedujem kalibre glatkih cevi 10/89, 12/70,16/70,20/76 i 36/76 ili americka oznaka 410.
Verijmi da sam se nalovio kalibrom 410 Fazana Zeceva pa cak i Lisice,cak sam u nekim lovovima bio puno uspeniji ja sa svojom hamerles 410 nego moje kolege lovci sa svojim poluautomatima kalibra 12/89.
Evo malo i fotografija da ne ispadne da lazem:

A sto se tice kalibra 20 odgovorno trvrdim da je idealan za lov FAZANA,ZECA,JAREBICE, PREPELICE takodje bi za te lovove ja licno stavio kalibar 16/70 kao jako eczotican i sasvim dovoljan kalibar 12/70 bi tolerisao dok kalibare 12/76 i 12/89 to bi zabranio i kaznjavao koga bih video da takvu pusku i tog kalibra nosi na pomenutu nisku divljac.
  • Goran
  • VAN MREŽE
  • Lovac

#1643 pre 3 nedelja, 1 dan
Goran napisao/la:
Necu te puno demantovati recima demantova cu te cistim primerom da ne igra ulogu kalibar vec vestina.
Vidi prijatelju posedujem kalibre glatkih cevi 10/89, 12/70,16/70,20/76 i 36/76 ili americka oznaka 410.
Verijmi da sam se nalovio kalibrom 410 Fazana Zeceva pa cak i Lisice,cak sam u nekim lovovima bio puno uspeniji ja sa svojom hamerles 410 nego moje kolege lovci sa svojim poluautomatima kalibra 12/89.
Evo malo i fotografija da ne ispadne da lazem:

A sto se tice kalibra 20 odgovorno trvrdim da je idealan za lov FAZANA,ZECA,JAREBICE, PREPELICE takodje bi za te lovove ja licno stavio kalibar 16/70 kao jako eczotican i sasvim dovoljan kalibar 12/70 bi tolerisao dok kalibare 12/76 i 12/89 to bi zabranio i kaznjavao koga bih video da takvu pusku i tog kalibra nosi na pomenutu nisku divljac.
U ovom redeniku sa slike je /76 ili gresim,a i nebitno je..i dalje ostajem pri stavu da je sve ispod kalibra 16 igracka...koje prednosti imaju ostali kalibri u odnosu na 12/76 namerno nisam stavio /89 jer jedina "mana"89ke je leziste metka mozda utice malo na posip sacme...inace 12/76 neprevazidjeni kalibar ...apsolutno nijedna prednost drugog kalibra ne postoji..
  • sabatti
  • VAN MREŽE
  • Lovac
  • Poruka: 363
  • Strana
  • 1
  • 2
Vreme za pravljenje stranice: 0.58 sekundi